8 leggyakoribb téma

Valóban hizlal a burgonya? – Avagy amit tudnia érdemes a népszerű táplálékról

568
HOZZÁSZÓLÁS:

A burgonyáról azt tartják, hogy hizlal. Ez nem igaz – a testsúly gyarapodásáért sokkal inkább az a zsiradék felelős, amiben elkészítik, vagy amit az asztalnál vaj vagy tejföl formájában hozzáadnak. Aki fogyni akar, ne zsírban sült, hanem vízben főtt vagy sütőben (héjában) sült burgonyát egyen!

A burgonya sok szénhidrátot tartalmazó élelmiszer, amelyben fehérje és rostanyag, sőt jelentős mennyiségű C-vitamin és kálium is található.

C-vitamin tartalma a betakarítás pillanatától kezdve fokozatosan csökken. Ez a vízben oldódó vitamin a sütés és főzés hatására lebomlik. Ha vízben főzzük a burgonyát, a C-vitamin egy része a főzőlében marad. Az áttört burgonya C-vitamin-tattalma a legkisebb. Vitaminvesztés következik be a burgonya felszínén keresztül is, ha az levesbe tesszük.

A burgonya rostjának és tápanyagainak nagy része a héjban van. Ezért ha minél több szeletre vágjuk a krumplit, vitamintartalma annál inkább csökken.

A burgonyaszirom (crisp) energiatartalma nagy

De kálium- és C-vitamin is bőven van benne. Egy adag, azaz mintegy 35 g burgonyaszirom a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi.

A burgonyaszirmot többnyire növényi olajban sütik, és utólag rendszerint meg is sózzák. Minthogy összfelülete nagy, a szirom a súlya harmadának megfelelő zsírt szív magába. Telített zsírsav-tartalma a sütéshez használt olaj fajtájától függ.

A hasábburgonya nemcsak ínycsiklandozó, de igen tápláló eledel is:

Zsírtartalma szintén nagy. Ha növényi olajban sütik ki, kevesebb telített zsírsavat tartalmaz.
A fagyasztott hasábburgonya könnyen magába szívja a zsírt, míg a sütőben sült viszonylag zsírszegény. A sütőben sült szalmaburgonya 5%, az átlagos 10%, a vékonyra vágott 20% zsírt tartalmaz.

A házilag készített hasábburgonya zsírtartalmát csökkenthetjük, ha sütés után konyhai itatóspapírra szedjük, és kis ideig rajta hagyjuk.

A fényen megzöldült fiatal gumókban levő chaconin és szolanin nevű alkaloid heveny mérgezést okozhat → Ha a burgonyán zöld elszíneződés van, dobjuk ki! A szolanin már kis mennyiségben is migrént, hányingert, álmosságot és lázat kelthet.

568
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

77
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]